Har du någonsin sett och reflekterat över de förkortningar, oftast två bokstäver, som står på din skokartong, vad de faktiskt betyder? Oavsett om svaret är ja eller nej så har jag förklaringen här.

Dessa förkortningar använd för att beskriva olika modeller. Med dessa bokstäver kan man sedan få reda på vad det är för passform, design, hur sällsynt sneakers är och mer. Låt mig börja med att gå igenom alla Nikes olika termer.

GS - Grade School

Grade School taggen betyder att dem är skapade för dem som går i låg/mellanstadiet och finns på storlekar EU40 och neråt. Den innebär att passformen är något tajtare, samt att designen ser lite annorlunda ut från en av samma modell som inte är GS.

SB - Skateboarding

Dessa sneakers är i grunden skapade för skateboardåkare och kommer oftast med en tjockare tunga och kanter än vanliga modeller. Detta för att skapa en skönare och mjukare passform. En vanlig modell med SB taggen är Nike Dunk Low.

SP - Special Project

Nike SP representerar de skorna med högst kvalitet av Nike modellerna och tilldelas också till speciella projekt. Precis som namnet föreslår.

SE -  Special Edition

Special Edition, låter kanske mer fancy än vad det är. Det råkar faktiskt vara så att många av våra bästsäljare är utav denna variant. Bland annat Jordan 1 "Grey Green" Mid 

QS - Quickstrike

QS är skon som är sällsynta och inte släpps i en stor upplagda och endast på utvalda butiker som har en stark relation med Nike. VI har till exempel Nike SB Dunk Greatful Dead Low modellerna som både är av SB och QS.

HS - Hyperstrike

Hyperstrike är otroligt sällsynta modeller, ännu mer sällsynta än QS. Dessa modeller ger Nike framförallt till FNF (Friends and Family) av artister och kändisar. Till exempel Nike Air Force 1 "Playstation", som endast släptes till Sony anställda i 2006.

PRM - Premium

Premium modellerna är oftast skapade med exklusiva och högkvalitativa material. Till exempel som Jordan 1 Elephant Print Low som är en av de modellerna.

OG - Original