Air Jordan är i grunden ett amerikansk märke av basket skor och kläder skapat av Nike, men har blivit något mycket mer. 

Air Jordan skapades av Michael Jordan, en före detta Hall of Fame basketspelare som under sin tid hos laget Chicago Bulls fick designa ett par exklusiva skor hos Nike. Detta 1984, men skorna blev sedan släppta till offentligheten 1 April 1985.

Det var då den svart röda färgen som skapade av Michael men som blev förbjudet att använda i NBA av David Stern för att skorna hade för lite vitt på sig. Detta var starten för Jordan 1 skorna "Banned", med samma färgschema.

Rolig fakta om produktionen av Nike Air Jordan är att hela skorna inte produceras i samma fabrik för att försvåra processen att skapa ett par kopior. Skornas olika delar såsom, sulan, snören etcetera, produceras i olika fabriker för att sedan skickas till en fabrik som sedan sätter ihop hela skon.

Nu mera är Nike Air Jordans inte kända som basket skor i Sverige utan trendiga skor som bärs av alla olika typer av människor. Mest kända är Jordan 1 Chicago som sålts i flest exemplar. Sedan första släppet 1985 har skorna fått en remake 3 gånger och släppts, 1994, 2013 och senast 2015. Äger man ett par original från 1985, har man tur, då dessa säljs idag för runt 50.000 dollar.