2022 har äntligen kommit till ett slut, eller man kanske inte har längtat efter det? Oavsett om du tycker att 2022 har varit ett bra eller ett lite sämre år så har jag sammanfattat hur vårat år i sneaker världen ser ut.

Först och främst vill jag tacka från oss till dig för att du har hängt mer under detta händelserika år. Vi har skapat många roliga stunder på sociala medier och i verkligheten här på kontoret. Framförallt så har sneaker industrin gått riktigt bra.

Okej, till vårt och erat sneaker år på Merchsweden. Vilka var bästsäljarna egentligen?

Bästsäljande sneakers:

1. Air Force 1'07 "White"

2. Nike Air Jordan 1 "Light Smoke Grey Anthracite" Mid

3. Nike Dunk "White and Black" Low

Året började starkt med att Nike hade problem att producera nya Nike Air Force 1 pågrund av att Kina låg i lockdown. Det skapade en större efterfrågan på dessa redan sjukt eftertraktade stilrena skor. Så numera kan Air Force 1 '07, en modell som varit populär länge just pågrund av att det är en stilren och lätt tillgänglig sko anses som en mer exklusiv tillgång, som även för oss kan vara svår att få tag på i vissa tillfällen. Jordan 1 "Light Smoke Grey Anthracite" Mid och Dunk "White and Black" Low är inga konstigheter. Dessa toppade listorna sista halvåret på 2021 och det är inte konstigt att dem har hållit i sig ändå tills idag.

Bästsäljande sneakers 2022 Merchsweden

Låt oss gå över till dem bästsäljande produkterna, över alla kategorier. Är det några skor med där också?

Bästsäljande produkter

1. Air Force 1'07 "White"

2. Anti-Creasing skydd

3. Nike Air Jordan 1 "Light Smoke Grey Anthracite" Mid

Det är ingen skräll att två av de bästsäljande skorna tar sig in på bästsäljande produkt listan, trots att dem skiljer med tusenlappar i pris. Det bevisar ännu en gång hur populära och snygga dessa skor är. Oavsett ålder, kön eller intressen fungerar dessa otroligt bra. Något att ta i bejakande är att vi började inte sälja Anti-Creasing skydd förens i slutet av Q2, vilket gör att båda Air Force 1 '07 "White" och Jordan 1 "Light Smoke Grey Anthracite" Mid har haft ungefär 4-5 månader mer att säljas på. Så vi ska inte underskatta kraften av Anti-Creasing skydd nästa år, inte nog för att det är en billig och otroligt kraftfull produkt som hjälper dina skor att hålla sig finare längre.

Bästsäljande produkter 2022 Merchsweden

Next up, årets release. Denna går till en sko som länge varit underskattad av massan men som nu verkar ha öppnat ögon på fler människor än någonsin i Sverige. Så ÅRETS RELEASE går till... Nike Jordan 4 Retro "Black Canvas".

Med en release date i oktober detta år tog Jordan 4 "Black Canvas" Sverige med storm, dem toppade snabbt våra listor för bästsäljande i månaden och gick hett på lagret. Kanske är det för dem rätt i tiden eller är det för att dem är otroligt stilrena som dem öppnade upp ögonen för Jordan 4 modellen. För att glömma har Jordan 4 Retro "Midnight Navy" och Jordan 4 Retro "Military Black" också fått en otrolig uppskattning på senaste tiden. Inte nog med att ni verkar älska dem så har även vi lagt in dessa som en urgent buy och köper in dem så fort vi får tag på par. Vi kan garantera att dessa kommer gå upp i värde, precis som alla Jordan 4:or.

Årets sneakers release Merchsweden

Låt oss ni dypa djupare i årets största rea. Det jag såklart pratar om är årets Black Weekend. Vilka sneakers var eftertraktade och hur såg det ut förra året?

Bästsäljande sneakers under Black Weekend 2022

1. Air Force 1'07 "White"

2. Nike Jordan 4 Retro "Black Canvas"

3. Nike Air Jordan 1 "Light Smoke Grey Anthracite" Mid

Det kanske inte är någon surprise att årets bästsäljare och årets release är med i listan för Black Weekend bästsäljande skor. Detta bevisar ännu en gång hur eftertraktade och snygga dessa sneakers faktiskt är. Jag kan nästan garantera att om ni har gått runt på Sveriges gator har ni säkert stött på något av dessa par. 

Nu till det kanske mest intressanta av det alla, hur såg det ut 2021 på Black Weekend bästsäljande skor jämfört med förra året?

Bästsäljande sneakers under Black Weekend 2022

Bästsäljande sneakers under Black Weekend 2021

1. Nike Jordan 1 "White Racer Blue" Mid

2. Nike Jordan 1 "Dark Teal" Mid

3. Nike Dunk "White and Black" Low

Nu kan vi se lite intressanta saker, endast en sneaker verkar ha hållit i sig i över 1 år. Nämligen Nike Dunk "White and Black" Low, dem har visat sig på både en topp lista 2021 och en för 2022. Dessa skor har en otroligt klassisk siluett med sina svart/vita färger. Nike's kända Swoosh pryder sidan av dessa Dunks med sin svarta färg perfekt. Om ni inte känner igen namnet kan det vara för dem ofta kallas för Nike Dunk Panda. Dessa sneakers är så pass uppskattade att Nike faktiskt har gjort flera varianter i samma colorway. 2021 släppte dem nämligen Nike Dunk Next Nature Black White Low (W) som är en nästintill kopia på originalet förutom att det är en dammodell och med i Nike kollektion Next Nature som innehåller produkter som är snällare mot miljön.

Slutsatsen vi också verkar kunna dra är att ni har dragit er ifrån den lilla färgen som fanns på bästsäljarna förra året till att rocka stilrena skor med så lite färg som möjligt. Beror det på att modevärlden börjar bli tråkigare? Tror knappast det. För vem älskar inte ett par sneakers som passar till vilken outfit som helst, oavsett om du bär massa färger eller inga alls.

Bästsäljande sneakers under Black Weekend 2021

Jag och hela teamet på Merchsweden vill ännu en gång tacka för ett helt otroligt år. Vi har skapat många nya minnen och förhoppningsvis gjort det samma för er.