BAPE, också känt som A Bathing Ape, är ett varumärke som är välkänt inom modebranschen. Sedan dess grundande av den hyllade designer Nigo i Tokyo i början av 90-talet har märkets ikoniska kamouflagemönster blivit bärbart av kändisar som Kanye West och Lil Wayne. En annan design från BAPE som har fått stor uppmärksamhet, både positivt och negativt, är deras sneakerkollektion BAPE STA.

BAPE STAS sneakers, som tydligt tar inspiration från Nikes "1"-silhuett, har släppts regelbundet sedan år 2000 och har blivit lika förknippade med märket som kamouflagemönstret. Nike har en historia av att vara agressiva i skyddandet av sina designs och många andra sneakermärken har fått stämningar från dem. Trots detta har BAPE undvikit rättssalen under mer än 20 år.

Nyligen avslöjade Complex att Nike har stämt BAPE för försäljningen av BAPE STAS och att de kräver skadestånd från märket. Nike hävdar att de har haft en diskussion med BAPE om likheterna mellan deras skor under 2009, vilket ledde till att märket drog tillbaka majoriteten av sin försäljning inom USA och ändrade delar av designen. Enligt stämningsansökan beslöt BAPE att återgå till den ursprungliga designen under 2021, vilket fick Nike att stämma dem.

BAPE eller Nigo har ännu inte kommenterat anklagelserna. Du kan se en del av stämningsansökan som visar de likheter som Nike anser är tillräckliga för att räknas som plagiat nedan.